jaap van zweden

Jaap van Zweden, een Hollandse maestro op wereldtournee

Opdrachtgever: AVROTROS

Sinds hij de viool definitief heeft verruild voor de baton, is het snel gegaan met de internationale loopbaan van Jaap van Zweden. De zevendelige documentaireserie Jaap van Zweden, een Hollandse maestro op wereldtournee, toont een jaar uit het leven van de topdirigent. Een hectisch en enerverend leven vol muzikale en persoonlijke hoogtepunten, maar ook een leven van opofferingen. Familieleden, vrienden en musici komen aan het woord over zijn werk en persoonlijkheid. Vanaf donderdag 28 januari 2016 wekelijks bij AVROTROS op NPO2.

Het leven van Jaap van Zweden speelt zich voornamelijk af in concertzalen, hotelkamers en vliegtuigen. Hij reist veelvuldig heen en weer tussen zijn woonplaats Amsterdam, Dallas en Hongkong, waar hij vaste betrekkingen heeft als chef-dirigent. Daarnaast gaat er geen maand voorbij zonder gastoptredens, vaak bij de meest gerenommeerde orkesten ter wereld als het New York Philharmonic, het Chicago Symphony Orchestra en het Orchestre de Paris.

In zijn schaarse vrije tijd heeft Jaap van Zweden de afgelopen jaren gewerkt aan de voltooiing van wat hij en zijn vrouw Aaltje als hun levenswerk beschouwen: de bouw van het Papagenohuis in Laren. De ervaringen met hun autistische zoon Benjamin hebben de basis gevormd voor de totstandkoming van dit huis voor jong-volwassenen met autisme. De opening van het huis, door Koningin Máxima, is een grote en emotionele gebeurtenis in het leven van Jaap en Aaltje. Datzelfde geldt voor het moment dat hun eerste kleinkind wordt geboren, en voor de dag dat hun zoon Benjamin op zichzelf gaat wonen.

Jaap van Zweden, een Hollandse maestro op wereldtournee laat zien wie Jaap van Zweden is en wat hem drijft. Een persoonlijkheid die wordt gekenmerkt door grenzeloos fanatisme en een onuitputtelijke voorraad energie. Zoals zijn manager zegt: “He is a force of nature”

Elke donderdag om 21:15 op NPO2 bij AVROTROS. Herhaling elke zaterdag om 12:15.