Erica op Reis

Opdrachtgever: Omroep Max

Na bijzonder succesvolle carrières als topsporter, kamerlid, staatssecretaris en sportbestuurder, begint Erica Terpstra aan een nieuw hoofdstuk in haar rijke leven. In de serie Erica op Reis zet ze al haar enthousiasme, energie, wijsheid en levenservaring in om de kijker mee te nemen op een reeks inspirerende en amuserende reizen naar verre en vreemde bestemmingen. Ze ondervindt aan den lijve – letterlijk en figuurlijk – de unieke, wonderbaarlijke en mysterieuze gewoonten en gebruiken van de inwoners van die landen.

Iedere aflevering staat een vraag centraal, die aan het eind van het programma wordt beantwoord. Boven alles is Erica op Reis een persoonlijkreisprogramma, waarin de kijker aan de hand van Erica Terpstra wonderlijke, inspirerende en excentrieke mensen leert kennen uit verre culturen. Dat doet ze niet zozeer door interviews, als wel door het zelf ondergaan van de lokale rituelen, gewoonten en gebruiken. De camera verliest haar dan ook niet of nauwelijks uit het oog, want het zijn juist haar persoonlijke belevenissen die ons meenemen in het verhaal. Daarbij blijkt steeds weer dat haar aanstekelijke enthousiasme, prikkelende nieuwsgierigheid en grote openhartigheid leiden tot bijzondere situaties. Situaties die leiden tot verwondering, ontroering, of tot nieuwe inzichten.

Niet zelden spelen persoonlijke factoren ook een rol bij het selecteren van het reisdoel, want doordat Erica Terpstra een halve eeuw internationale reiservaring meeneemt, zijn er veel plaatsen op aarde waar ze een bijzondere band mee heeft. Dat varieert van het Indonesie uit haar jeugd, het Japan waar ze haar olympische medailles won, tot de meest onherbergzame uithoeken van Afrika, het midden-oosten en Azie waarheen ze als vertegenwoordiger van de Nederlandse regering werd gestuurd.

Erica op Reis is een sterk persoonlijk reisprogramma, dat aan de hand van de avonturen van Erica Terpstra op bijzondere plekken op aarde, de kijker wil verwonderen, amuseren, inspireren en ontroeren.