lisanne-afl1-still-1

‘Kanjers Van Kinderen: Hun Strijd Tegen Kanker’

Nance volgt kanjers van kinderen in hun strijd tegen kanker
Jaarlijks krijgen ruim 500 kinderen in Nederland de diagnose kinderkanker. Plotseling wordt hun grootste nachtmerrie werkelijkheid en draait het zorgeloze gezinsleven 180 graden om. Dagelijks staan ziekenhuisbezoeken, scans, chemokuren en bestralingen bovenaan op de agenda en nemen emoties als angst, onzekerheid en verdriet de overhand. Voor het programma ‘Kanjers Van Kinderen: Hun Strijd Tegen Kanker’, vanaf zondag 22 mei te zien bij RTL 4, volgt presentatrice Nance Coolen een jaar lang zes kinderen op de voet tijdens hun strijd tegen kanker.

In deze driedelige serie komen wekelijks twee van de zes kanjers, Lisanne (16), Ralph (12), Flynt (3), Dewi-Jill (17) Wesley (15) en Milou (5) die vechten tegen hun ziekte, aan bod. Nance krijgt een kijkje in het leven van deze kinderen om erachter te komen wat de ziekte doet met het kind, hoe de ouders omgaan met de situatie en wat dit betekent voor de andere kinderen uit het gezin. Een periode vol ups-and-downs en desondanks zijn het allemaal dappere kinderen met een enorme drive om hun ziekte te overwinnen.

Zes kanjers
De creatieve Lisanne staat volop in het leven, totdat ze pijnklachten krijgt waarvoor ze behandeld wordt door diverse fysiotherapeuten. Op dat moment heeft nog niemand in de gaten wat er werkelijk aan de hand is. Lisanne gaat zeker niet bij de pakken neer zitten, zij is een enorme vechter en gebruikt de heftige tijd als inspiratiebron om liedjes te schrijven. Ze heeft zelfs haar eigen album opgenomen.

De 12-jarige Ralph kan van de ene op de andere dag niet meer goed lopen. Zijn moeder denkt dat hij moe is, maar bezoekt toch de huisarts. Na het bezoek staat hun leven compleet op z’n kop als blijkt dat hun zoon Non Hodgkin heeft. Tussen de chemo’s door maakt hij geregeld tijd vrij voor zijn vrienden en een potje voetbal.

De familie Hoogerman viert vakantie in Oostenrijk als de 3-jarige Flynt ineens geen honger meer heeft en continue moe is. Terug in Nederland verergeren zijn klachten. In eerste instantie wordt gedacht aan de ziekte van Lyme, maar al snel blijkt dat er een veel donkerdere wolk boven hun hoofd hangt. Wanneer hij tijdens zijn behandelingen naar buiten mag, gaat hij met zijn ouders naar het strand en hoopt hij daar chocolade munten te vinden.

Dewi-Jill zit in het tweede jaar van het grafisch lyceum. Na ruim drie jaar vermoeidheidsklachten komt eindelijk de aap uit de mouw. Zij heeft de ziekte van Hodgkin. Dewi trekt standaard haar smiley sokken aan wanneer ze onderzoeken moet ondergaan en probeert in het ziekenhuis de Kerstsfeer mee te pakken door de boel te versieren.

De 15-jarige Wesley mankeert nooit iets. Sterker nog, hij heeft zijn huisarts nog nooit ontmoet. Tot het moment dat hij wakker wordt en er een bult op zijn buik zit. De angst slaat toe en blijkt terecht. Wesley zelf is erg positief, troost zijn familie en heeft altijd een lach op zijn gezicht.

De moeder van Milou is een half jaar zwanger als ze te horen krijgt dat Milou leukemie heeft. Terwijl Milou zware behandelingen ondergaat moet haar moeder bevallen. Een zeer heftige periode die veel druk legt op het gezin.

‘Kanjers Van Kinderen: Hun Strijd Tegen Kanker’ wordt geproduceerd door Niehe Media in samenwerking met Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa) die in 2002 is opgericht met als doel om de genezingskans in 2025 van 75% naar 95% te vergroten.

Uitzending: wekelijks vanaf zondag 22 mei, tussen 21.00 uur en 22.30 uur bij RTL 4