SAIL Amsterdam

SAIL Vandaag

Opdrachtgever: AVROTROS

Amsterdam staat vanaf 19 augustus voor de negende keer in het teken van SAIL. Art Rooijakkers presenteert van dinsdag 18 augustus tot en met zaterdag 22 augustus SAIL Vandaag vanaf het Tall Ship De Götheborg en ontvangt diverse gasten die de kijker een uniek kijkje geven in de maritieme wereld.

Diverse AVROTROS-gezichten werken mee aan de uitzendingen van SAILVANDAAG. Zo vaart Pieter Jan Hagens tijdens de SAIL-In mee op het Poolse Tall Ship Dar Mlodziezy. Dit schip is volledig uitgerust als opleidingsschip. Bijna 150 studenten worden hierop klaargestoomd voor de maritieme wereld. Frits Sissing zet voet op de Nao Victoria. Een schip met de Spaanse vlag dat speciaal is gebouwd om de historische scheepsbouw in ere te houden. Jan Smit brengt een bezoek aan het beroemde schip De Gloria uit Colombia, waar muziek een grote rol speelt aan boord. Wanneer dit schip een haven binnenvaart, staan de bemanningsleden op de ra’s en zingen hun lied ‘Gloria’. Antoinette Hertsenberg gaat aan boord van het Nederlandse schip de Wylde Swan, de grootste topzeilschoener ter wereld.

In de uitzending van dinsdag 18 augustus gaat Art langs bij de havenmeester, de sluiswachter, woonbootbewoners, omwonenden, het bestuur van SAIL, de brandweer, politie, medische dienst. Hoe hebben zij zich de afgelopen tijd voorbereid op dit grootse evenement? Vanaf woensdag 19 augustus, als het schip in de haven van Amsterdam ligt, ontvangt Art zijn gasten op De Götheborg. Dit Zweedse zee zeilschip is een replica. Het originele schip hoorde bij de Zweedse Oost Indië Compagnie en voer in de 18e eeuw naar China om onder andere specerijen en thee te halen. Na haar derde reis zonk het schip met de haven in zicht. Alle bemanningsleden konden worden gered, maar het schip was geheel verloren. De replica is gebouwd tussen 1994 en 2004.

SAILVANDAAG, vanaf dinsdag 18 augustus om 20.30 uur bij AVROTROS op NPO1.

Volg SAIL Vandaag ook op Twitter of Facebook!